ΑΓΧΟΣ & ΣΤΡΕΣ

Το άγχος είναι μια φυσιολογική ψυχολογική και φυσική αντίδραση σε θετικές ή αρνητικές καταστάσεις στη ζωή σας, όπως μια νέα δουλειά ή ο θάνατος ενός αγαπημένου.Το άγχος είναι ο τρόπος που το σώμα σας ανταποκρίνεται σε κάθε είδους απειλή. Όταν αισθάνεστε τον κίνδυνο είτε είναι πραγματικός είτε φανταστικός.

Το άγχος δεν είναι πάντα κακό, σε μικρές δόσεις, μπορεί να σας βοηθήσει να εκτελέσετε υπό πίεση και να σας παρακινήσει να κάνετε το καλύτερο δυνατό. Αλλά όταν είστε συνεχώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το μυαλό και το σώμα σας πληρώνουν την τιμή. Εάν βρίσκεστε συχνά σε έντονο άγχος, τότε πρέπει να επαναφέρετε το νευρικό σας σύστημα σε ισορροπία. Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να βελτιώσετε τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε, μαθαίνοντας πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα του χρόνιου στρες και να λαμβάνετε μέτρα για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών του.

Αίσθημα έντονου άγχους, τι συμβαίνει στο σώμα μας

Όταν αισθάνεστε ότι απειλείται, το νευρικό σας σύστημα αποκρίνεται απελευθερώνοντας μια πλημμύρα από ορμόνες στρες, συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, που αναδεικνύουν το σώμα για επείγουσα δράση. Η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα, οι μυς σφίγγονται, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, η αναπνοή επιταχύνεται και οι αισθήσεις σας γίνονται πιο έντονες. Αυτές οι φυσικές αλλαγές αυξάνουν τη δύναμη και την αντοχή σας, επιταχύνουν τον χρόνο αντίδρασης και ενισχύουν την εστίασή σας, προετοιμάζοντάς σας είτε να πολεμήσετε είτε να φύγετε από τον κίνδυνο.

Αυτό που προκαλεί άγχος εξαρτάται, τουλάχιστον εν μέρει, από την αντίληψή μας για αυτό. Κάτι που είναι αγχωτικό για εσάς μπορεί κάποιον άλλο να μην είναι, μπορεί να το απολαμβάνει . Για παράδειγμα, η πρωινή μετακίνηση σας μπορεί να σας δημιουργεί νευρικότητα γιατί ανησυχείτε ότι η κυκλοφορία θα σας κάνει αργήσετε . Άλλοι, ωστόσο, μπορεί να βρουν το ταξίδι χαλαρωτικό, επειδή τους επιτρέπει να έχουν χρόνο και να απολαμβάνουν τη μουσική ενώ οδηγούν.

Σύμφωνα με την ευρέως επικυρωμένη κλίμακα Holmes και Rahe Stress Scale, αυτά είναι τα κορυφαία δέκα αγχωτικά συμβάντα ζωής για ενήλικες που μπορούν να συμβάλουν στην ασθένεια:

  1. Θάνατος ενός συζύγου
  2. Διαζύγιο
  3. Διαζύγιο γάμου
  4. Φυλάκιση
  5. Θάνατος στενού μέλους της οικογένειας
  6. Ζημία ή ασθένεια
  7. Γάμος
  8. Απώλεια θέσεων εργασίας
  9. Συμφιλίωση γάμου
  10. Συνταξιοδότηση

Πως να  χειρίζεστε  καλύτερα το άγχος

Άσκηση & Κίνηση

Η αύξηση του επιπέδου δραστηριότητάς σας είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε τώρα για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του στρες και να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Η τακτική άσκηση μπορεί να άρει τη διάθεσή σας και να χρησιμεύσει ως απόσπαση της προσοχής από τις ανησυχίες, επιτρέποντάς σας να ξεφύγετε από τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων που τροφοδοτούν το άγχος. Ρυθμικές ασκήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και ο χορός.

Κοινωνικοποίηση

Η απλή πράξη της ομιλίας πρόσωπο με πρόσωπο με έναν άλλο άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει ορμόνες που ανακουφίζουν τον άνθρωπο από το άγχος όταν αισθάνεστε ταραγμένοι ή ανασφαλείς. Μιλώντας με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, περνάτε χρόνο με ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και μην αφήνετε τις ευθύνες σας να σας εμποδίζουν να έχετε μια κοινωνική ζωή.

Ενεργοποιήστε τις αισθήσεις σας

Ακούγοντας ένα τραγούδι που σας αναζωογονεί, σας κάνει να νιώθετε  καλύτερα, το  χάιδεμα σε ένα ζώο λειτουργεί θετικά και γρήγορα έτσι ώστε να σας κάνει να νιώσετε ποιο χαλαροί και ήρεμοι. Πειραματιστείτε για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

 

 

 

 

Σωστή  διατροφή

Το φαγητό που τρώτε μπορεί να βελτιώσει ή να επιδεινώσει τη διάθεσή σας και να επηρεάσει την ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής.

 

Ύπνος & Κόπωση 

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να αυξήσει το στρες προκαλώντας σας να σκέφτεστε παράλογα. Ταυτόχρονα, το χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Πρέπει να κοιμόμαστε  τουλάχιστον 7 ώρες την ήμερα, το σώμα χρειάζεται ξεκούραση αλλά και να μην το φτάνουμε στα όρια του.

 

Εάν οι συμβουλές ή προσπάθειές σας για τη διαχείριση του στρες δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές, επισκεφθείτε το γιατρό σας.  Αν έχετε αναπτύξει κατάθλιψη, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το άγχος σας χρειάζεται αξιολόγηση και αντιμετώπιση από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.