ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Αλλεργίες

Μια αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού βλέπει μια ουσία ως επιβλαβή και αντιδρά υπερβολικά σε αυτήν. Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις είναι αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα μπορούν να εισέλθουν στο σώμα σας με πολλούς τρόπους να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Τα συμπτώματα των αλλεργιών μπορεί μερικές φορές να μοιάζουν με αυτά άλλων ασθενειών. Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά συμπτώματα παρόμοια με τις αλλεργίες. Συνήθως, τα συμπτώματα αλλεργίας σχετίζονται με συγκεκριμένο χρόνο του έτους ή με έκθεση σε αλλεργιογόνα.

Αν και οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι ενοχλητικές και να παρεμποδίζουν τις φυσιολογικές σας δραστηριότητες, οι περισσότερες είναι ήπιες. Πολύ περιστασιακά, μπορεί να εμφανιστεί μια σοβαρή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία.

Κύρια συμπτώματα αλλεργίας

Τα συνήθη συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν:

Το φτέρνισμα και μια ερεθισμένη ή μολυσμένη μύτη (αλλεργική ρινίτιδα)

Φαγούρα, κοκκίνισμα των ματιών (επιπεφυκίτιδα)

Σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια και βήχα

Ένα αυξημένο με φαγούρα, ερυθρό εξάνθημα 

Πρησμένα χείλη, γλώσσα, μάτια ή πρόσωπο

Πόνος στην κοιλιά, αίσθημα αδιαθεσίας, εμετός ή διάρροια

Ξηρό, κόκκινο δέρμα

Εικόνα αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Κνησμώδη, κόκκινα μάτια πότισμα

Αυξημένη, φαγούρα, ερυθρό εξάνθημα 

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία)

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια αλλεργία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αλλεργική αντίδραση, που ονομάζεται αναφυλαξία ή αναφυλακτικό σοκ, που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.Αυτό επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και συνήθως αναπτύσσεται μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση σε κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί. Τα σημάδια αναφυλαξίας μπορεί να είναι πρήξιμο του λαιμού και του στόματος, δυσκολία αναπνοής, σύγχυση ,μπλε δέρμα ή χείλη, κατάρρευση και απώλεια συνείδησης. Η αναφυλαξία είναι ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση θεραπεία.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το σε τι είστε αλλεργικοί και πώς έρχεστε σε επαφή μαζί του. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ρινική καταρροή όταν εκτίθεστε σε γύρη, να αναπτύξετε εξάνθημα εάν έχετε αλλεργία στο δέρμα ή αισθάνεστε άρρωστος εάν τρώτε κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί. 

Αν κάποιος ταλαιπωρείται με έντονα συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να προβεί σε εξετάσεις ώστε να διαπιστώσει με ακρίβεια τι είναι αυτό που τον ενοχλεί και τον ταλαιπωρεί. Υπάρχουν οι εξετάσεις δέρματος ή αίματος για να διαπιστώσετε ποια ουσία ή αλλεργιογόνο μπορεί να σας προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Οι εξετάσεις δέρματος συνήθως γίνονται επειδή είναι ταχείες, αξιόπιστες και γενικά λιγότερο δαπανηρές από τις εξετάσεις αίματος.

Δείτε το γιατρό σας αν εσείς ή το παιδί σας είχατε κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάτι. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν τα συμπτώματα προκαλούνται από αλλεργία ή άλλη πάθηση.