ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

 

 

 Η αναπνευστική λειτουργία είναι ζωτικής σημασίας για το οργανισμό μας, γίνεται αυτόματα, αυτόνομα και παρέχει συνεχώς οξυγόνο για τις ανάγκες των κυττάρων του σώματος. Οι ασθένειες που παρουσιάζονται στο αναπνευστικό σύστημα ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες. Παράγοντες περιβαλλοντικοί, γενετικοί, κληρονομικοί ή συνδυασμός τους, είναι σε θέση να επηρεάζουν τους πνεύμονες και να προάγουν την προσβολή τους από διάφορες ασθένειες.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

  1. ΟΞΕΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ
  2. ΓΡΙΠΗ
  3. ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
  4. ΑΣΘΜΑ
  5. ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ(ΧΑΠ)
  6. ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
  7. ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ

 

 

ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ

Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα εμφανίζουν επίμονο παραγωγικό βήχα, με άφθονη απόχρεμψη που επιδεινώνεται ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες και επιπλέκεται από συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.Η χρόνια βρογχίτιδα ορίζεται κλινικά από την παρουσία επανειλημμένων επεισοδίων συνεχούς βήχα και απόχρεμψης, τουλάχιστον επί τρεις μήνες κάθε χρόνο, για τα δύο τελευταία χρόνια.

ΓΡΙΠΗ

Η γρίπη αποτελεί ιδιαιτέρως μεταδοτική ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού, που χαρακτηρίζεται από ρινόρροια, πυρετό, βήχα και γενικά συμπτώματα, όπως η κεφαλαλγία και η κακουχία. Η γρίπη

συνήθως εμφανίζεται με επιδημική ή πανδημική μορφή, αν και μπορεί να εκδηλωθεί και σποραδικα

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Η φυματίωση είναι μόλυνση που προκαλείται από ένα είδος βακτηριδίου που προσβάλλει κυρίως και πρωταρχικά τους πνεύμονες. Το βακτηρίδιο αυτό προκαλεί φλεγμονή στον πνευμονικό ιστό και στη συνέχεια τον καταστρέφει.

ΑΣΘΜΑ

Το βρογχικό άσθμα είναι η πνευμονική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από στένωση των αεροφόρων οδών η οποία αναστρέφεται αυτόματα ή μετά από κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Το βρογχικό άσθμα αποτελεί συχνή πάθηση του αναπνευστικού συστήματος. Η συχνότητά της στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται στο 5-10%.

ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ(ΧΑΠ)

Οι ασθενείς με χρόνια απόφραξη των αεροφόρων οδών λόγω χρόνιας βρογχίτιδας ή/και εμφυσήματος χαρακτηρίζονται ως πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από αργή, προοδευτική απόφραξη των αεραγωγών. Η νόσος παρουσιάζει περιοδικές εξάρσεις, συχνά συσχετιζόμενες με κάποια λοίμωξη αναπνευστικού, με αυξημένα συμπτώματα δύσπνοιας.

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Είναι η οξεία λοίμωξη του πνευμονικού ιστού. Προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς (ιοί, βακτήρια, μύκητες),περιβαλλοντικούς ερεθισμούς (τοξικές ουσίες, αέρια, σκόνη) ή από εισρόφηση  τροφής, υγρών και ξένων σωμάτων.Ο πιο συχνός τύπος οφείλεται στον πνευμονιόκοκκο (66% των περιπτώσεων πνευμονίας που νοσηλεύονται)

ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ

“Άπνοια”  σημαίνει  προσωρινό  σταμάτημα  της  αναπνοής. Στο  αποφρακτικό  σύνδρομο  άπνοιας  στον  ύπνο  (ΣΑΥ),  συχνές  παύσεις  της  αναπνοής  συμβαίνουν  κατά  τη  διάρκεια  του  ύπνου  επειδή  κλείνουν  οι  αεραγωγοί  στο  φάρυγγα. Η αύξηση βάρους ή παχυσαρκία οδηγούν σε αύξηση του μεγέθους των αποθεμάτων λίπους κατά μήκος του λαιμού, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την άπνοια. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πτώσεις του οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια της άπνοιας, το οποίο υποβάλλει σε επιπρόσθετο στρες την καρδιά και τους πνεύμονες.