ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Διάγνωση

Ο πόνος είναι μια πολύ προσωπική και υποκειμενική εμπειρία. Έτσι, οι επαγγελματίες υγείας στηρίζονται στην περιγραφή του ασθενούς για τον τύπο, το χρόνο και τη θέση του πόνου. Ο καθορισμός του πόνου ως αιχμηρός ή, σταθερός, ή καύση ή πόνος μπορεί να δώσει τις καλύτερες ενδείξεις για την αιτία του πόνου. Αυτές οι περιγραφές αποτελούν μέρος αυτού που ονομάζεται ιστορικό πόνου, που λαμβάνεται κατά την έναρξη της αξιολόγησης ενός ασθενούς με πόνο.

Δεδομένου ότι ο χρόνιος πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες τοποθεσίες του σώματος και για πολλούς διαφορετικούς λόγους, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας τους πρέπει να συνεργαστούν για να εντοπίσουν τα αίτια και τα συμπτώματα αυτού του πόνου και πώς μπορεί να ανακουφιστεί.

Παρόλο που η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τον ιατρό να διαμορφώσει μια διάγνωση, τα καλύτερα θεραπευτικά σχέδια είναι προσαρμοσμένα στο άτομο,που πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη θεραπεία. 

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Η εκτίμηση του πόνου μπορεί να γίνει με διαβαθμισμένες κλίμακες ένταση του πόνου όπως η οπτική αναλογική μέθοδος και μέσω ειδικού ερωτηματολογίου.

πηγή: NIH MedlinePlus

Θεραπεία

Με χρόνιο πόνο, ο στόχος της θεραπείας είναι να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει τη λειτουργία, έτσι ώστε το άτομο να μπορέσει να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι ασθενείς αλλά και οι ιατροί έχουν διάφορες επιλογές για τη θεραπεία του πόνου. Ορισμένες είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες. Όποια και αν είναι το σχέδιο θεραπείας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο χρόνιος πόνος συνήθως δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι ακόλουθες θεραπείες είναι από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για την αντιμετώπιση του πόνου.

Τα φάρμακα, ο βελονισμός, η ηλεκτρική διέγερση ή χειρουργική επέμβαση είναι μερικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για χρόνιο πόνο. Η λιγότερο επεμβατική θεραπεία είναι η ψυχοθεραπεία ή οι θεραπείες χαλάρωσης. 

.

Επίσης είναι κάλο να υπάρχει καθιέρωση ρουτίνας ζωής, ορίστε καλές συνήθειες όπως:

  • Ασκηθείτε λίγο κάθε μέρα. Το περπάτημα είναι ένας καλός τρόπος για να κρατάτε την καρδιά σας υγιή και τους μυς σας ισχυρούς. Εάν το περπάτημα είναι πάρα πολύ δύσκολο για εσάς, συνεργαστείτε με έναν φυσιοθεραπευτή για να αναπτύξετε ένα σχέδιο άσκησης που μπορείτε να κάνετε και να συντηρήσετε.
  • Φάτε τρόφιμα που είναι χαμηλά σε λίπη και ζάχαρη. Υγιεινά τρόφιμα κάνουν το σώμα σας να αισθάνεται καλύτερα και μειώνουν τον κίνδυνο υπερβολικού βάρους, που μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη.
  • Μειώστε τις απαιτήσεις για το χρόνο σας. Μάθετε να λέτε ναι σε πράγματα που είναι σημαντικά και όχι σε εκείνα που δεν είναι.
  • Αποτρέψτε την έναρξη του πόνου. Κατανοήστε τι προκαλεί τον πόνο στην πλάτη σας και βρείτε άλλους τρόπους για να ολοκληρώσετε τη δουλειά.
  • Πάρτε τα φάρμακα ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Κάνετε χρόνο για δραστηριότητες που σας κάνουν να αισθανθείτε χαλαροί και ήρεμοι.
  • Δώστε στον εαυτό σας επιπλέον χρόνο για να κάνετε τα πράγματα ή για να φτάσετε εκεί που πρέπει να πάτε.
  • Κάνε πράγματα που σε κάνουν να γελάς. Το γέλιο μπορεί πραγματικά να συμβάλει στη μείωση του στρες.