ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ & ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Στη σύγχρονη κοινωνία το περιττό βάρος και η παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό παγκόσμιο  πρόβλημα που ταλαιπωρεί γυναίκες άνδρες και πολλά παιδιά. Η παχυσαρκία είναι πολυσύνθετη και πολυπαραγοντική νόσος, γι’ αυτό και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σωστά έτσι ώστε να μη βάζουμε σε κίνδυνο την υγειά μας με εξαντλητικές δίαιτες και άλλες ανορθόδοξες μεθόδους .Αυτό που χρειάζεται είναι ένας συνδυασμός από μια σωστή διατροφή ώστε οργανισμός να λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες,άσκηση αλλά και συμπληρωματικές τεχνικές όπως ο ιατρικός βελονισμός που έρχεται να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό αυξάνοντας τον, επίσης μειώνει τη βουλιμία και το αίσθημα της πείνας δημιουργώντας κορεσμό, με αποτέλεσμα το άτομό να καλύπτει το αίσθημα της  πείνα του με μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Οι θεραπευτικές προτάσεις του ιατρικού βελονισμού για τη μείωση του βάρους χωρίζονται σε δυο είδη τονωτοβελονισμό και τον σωματοβελονισμό , όπου μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή και συνδυαστικά για καλύτερα αποτελέσματα.

Στον  ωτοβελονισμό  τοποθετούνται στο εξωτερικό πτερύγιο του αυτιού μικρά βελονάκια(ειδικά κατασκευασμένα) με ημιδιάφανο λευκοπλάστ όπου τα συγκρατεί για 15 ημέρες περίπου. Επίσης η βελόνες κατά την τοποθέτηση τους αλλά και μετά δεν πονάνε ούτε ενοχλούν, ακόμα μπορούν να αφαιρεθούν οποιαδήποτε στιγμή από τον ασθενή.

Ο σωματοβελονισμός είναι το ποιο ολοκληρωμένο είδος θεραπείας για τη μείωση του βάρους, διότι σαν τεχνική είναι ποιο άμεση και διεισδυτική. Τοποθετούνται στο σώμα βελόνες αποστειρωμένες μιας χρήσης για 20-30 λεπτά. Ο σωματοβελονισμός συνδυάζεται με τον ηλεκτοβελονισμό, είναι πολύ ξεχωριστό αυτό που κάνει διότι μειώνει τα λιποκύτταρα, δηλαδή κάνει λιποδιάλυση σε βάθος, αφού διεγείρει το λιπώδη ιστό μέσω των βελονών και του ειδικού μηχανήματος ηλεκτοβελονισμού  που τοποθετεί ο γιατρός στον ασθενή , ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη διάσπαση του λίπους.

Αυτό που πρέπει αναφέρουμε και να τονίσουμε είναι ότι ο ιατρικός βελονισμός ρυθμίζει κάποιες ορμόνες και χημικές ουσίες που εκκρίνει ο εγκέφαλος και μας βοηθάει να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό αλλά και τη ποσότητα που καταναλώνουμε. Επίσης μας βοηθάει και στη ψυχολογική τόνωση, τη μείωση του άγχους-stress που μας προκαλεί η περίοδος της δίαιτας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη κουραζόμαστε εύκολα και να έχει διάρκεια η προσπάθεια μας.

βιβλιογραφία

  • American Academy of Medical Acupuncure
  • The British MedicalAcupuncture Society (BMAS)