ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Τοποθετούνται πολύ λεπτές βελόνες, μιας χρήσεως, οι οποίες δεν περιέχουν κάποια φαρμακευτική ουσία, σε ειδικές περιοχές του σώματος ανάλογα με την περίπτωση, στις οποίες και παραμένουν για 15 – 20 λεπτά περίπου. Συνήθως η συνεδρίες που χρειάζονται διαφοροποιούνται ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς, όμως ο βελονισμός έχει αθροιστική δράση για αυτό και τα αποτελέσματα του αξιολογούνται συνήθως μετά την 4η  συνεδρία.

Η θεραπεία μπορεί να είναι από μια έως δύο φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια σε μεγαλύτερα διαστήματα, καθώς η κατάσταση ανταποκρίνεται. Μια τυπική πορεία θεραπείας διαρκεί 6 έως 8 συνεδρίες.

Ο βελονισμός διεγείρει τα νεύρα στο δέρμα και τους μυς και μπορεί να παράγει μια ποικιλία αποτελεσμάτων. Γνωρίζουμε ότι αυξάνει την απελευθέρωση του σώματος φυσικών παυσίπονων – ενδορφίνης και σεροτονίνης  στις οδούς του πόνου.

Οι θεραπευτικές προτάσεις του ιατρικού βελονισμού  χωρίζονται σε τρία είδη τον ωτοβελονισμό, τον σωματοβελονισμό και τον κρανιοβελονισμός, όπου μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή και συνδυαστικά για καλύτερα αποτελέσματα.

Στον  ωτοβελονισμό  τοποθετούνται στο εξωτερικό πτερύγιο του αυτιού μικρά βελονάκια(ειδικά κατασκευασμένα) με ημιδιάφανo λευκοπλάστ όπου τα συγκρατεί για 15 ημέρες περίπου. Επίσης η βελόνες κατά την τοποθέτηση τους αλλά και μετά δεν πονάνε ούτε ενοχλούν, ακόμα μπορούν να αφαιρεθούν οποιαδήποτε στιγμή από τον ασθενή. Επίσης στο πτερύγιο του αυτιού υπάρχουν ειδικά σημεία που όταν διεγερθούν από  βελόνα  έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα σε επώδυνες καταστάσεις , στη παχυσαρκία, σε ασθένειες εξάρτησης όπως το κάπνισμα και στη καταπολέμηση του άγχους.

Ο σωματοβελονισμός είναι το ποιο ολοκληρωμένο είδος θεραπείας, διότι σαν τεχνική είναι ποιο άμεση και διεισδυτική. Τοποθετούνται στο σώμα βελόνες αποστειρωμένες μιας χρήσης για 20-30 λεπτά. Ο σωματοβελονισμός συνδυάζεται με τον ηλεκτοβελονισμό  όπου υφίστανται μια επιπλέον διέγερση με ηλεκτρισμό.

Σε αυτή την εικόνα παρουσιάζονται τα ειδικά σημεία του κρανιοβελονισμού.

Ο κρανιοβελονισμός εφαρμόζεται σε ιδιωτικά ιατρεία  και κλινικές σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας καλά θεραπευτικά αποτελέσματα. Οι βελόνες τοποθετούνται σε σημεία που βρίσκονται στις  ζώνες του τριχωτού της κεφαλής και του μετώπου, και παραμένουν στα σημεία για 20-25 λεπτά και μετά αφαιρούνται. Ο ιατρός ως επί το πλείστον εφαρμόζει αυτή τη θεραπεία  για εγκεφαλικές παθήσεις και παθήσεις που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως η νόσος του Πάρκινσον, Αλτζχάιμερ, εγκεφαλικά επεισόδια πονοκέφαλοι, αδυναμία.

 

 

 

Παρακάτω παρατίθενται οι περιπτώσεις που ενδείκνυνται η χρήση του ιατρικού βελονισμό