ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

 

Η οστεοπόρωση αναπτύσσεται αργά προκαλώντας αδύναμα και εύθραυστα οστά, τόσο εύθραυστα ώστε μια μικρή  πτώση ή μια ξαφνική κρούση μπορεί να προκαλέσει κάταγμα. Τα ποιο συχνά κατάγματα  οστεοπόρωση εμφανίζονται συχνότερα στο ισχίο, στον καρπό ή στη σπονδυλική στήλη.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα οστά είναι σκληρές, χωρίς ζωή κατασκευές του σώματος. Αντιθέτως, τα οστά είναι ένας ζωντανός, αναπτυσσόμενος ιστός. Επίσης τα οστά συνεχώς ανανεώνονται με το να καταστρέφεται το παλιός και αντικαθίσταται με νέο. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται όταν η δημιουργία νέου οστού δεν συμβαδίζει με την απομάκρυνση των παλαιών οστών.

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στις 2 γυναίκες και 1 στους 4  άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω εμφανίζουν οστεοπόρωση. Η απώλεια πυκνότητας των οστών αποτελεί φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας της γήρανσης, αλλά μερικοί άνθρωποι χάνουν την οστική πυκνότητα πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό. Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης .Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από την οστεοπόρωση σε σύγκριση με τους άνδρες, ιδιαίτερα εάν η εμμηνόπαυση αρχίσει νωρίς (πριν την ηλικία των 45 ετών).Οι άντρες παρουσιάζουν ποιο αργή σταδιακή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης καθώς μεγαλώνουν.

                   

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης μπορεί να γίνει με κλινική εξέταση, η οποία ονομάζεται  μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Είναι μια σύντομη, ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί περίπου πέντε λεπτά, ανάλογα με το μέρος του σώματος που θα σαρωθεί, είναι σαν ακτινογραφία των οστών.

Όλες οι γυναίκες ανεξάρτητα από την ηλικία τους αλλά και οι άνδρες ,θα πρέπει να έχουν σωστή ενημέρωση για το τι σημαίνει οστεοπόρωση και πως μπορούν να την προλάβουν, κάνοντας τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή – συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Ο θεράποντας ιατρός με βάση τα κλινικά δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του  ασθενούς θα σας παραπέμψει να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις. Στους ασθενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση δίνεται φαρμακευτική αγωγή ώστε να σταματήσουμε περαιτέρω οστικής απώλειας, να αυξήσουμε την οστική μάζα και αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων. Βέβαια δεν μπορούμε μέσω των φαρμάκων να αναπληρώσουμε πλήρως την πυκνότητα των οστών αλλά μπορεί να βελτιωθεί.