ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ.

Ο χρόνιος πόνος συχνά ορίζεται ως οποιοσδήποτε πόνος που διαρκεί περισσότερο από 3-6 μήνες. Ενώ ο οξύς πόνος είναι μια φυσιολογική αίσθηση που μας προειδοποιεί για πιθανό τραυματισμό, ο χρόνιος πόνος είναι πολύ διαφορετικός. Ο χρόνιος πόνος επιμένει – συχνά για μήνες ή και περισσότερο.

Ο χρόνιος πόνος μπορεί να προκύψει από έναν αρχικό τραυματισμό, όπως ένα οπίσθιο διάστρεμμα, ή μπορεί να υπάρχει συνεχής αιτία, όπως ασθένεια. Ωστόσο, μπορεί επίσης να μην υπάρχει σαφής αιτία. Άλλα προβλήματα υγείας, όπως η κόπωση, η διαταραχή του ύπνου, η μειωμένη όρεξη και οι αλλαγές στη διάθεση, συνοδεύουν συχνά χρόνιο πόνο. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να περιορίσει τις κινήσεις ενός ατόμου, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ευκαμψία, τη δύναμη και την αντοχή. Αυτή η δυσκολία στη διεξαγωγή σημαντικών και ευχάριστων δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία και απελπισία.

Εναλλακτικές προσεγγίσεις στο χρόνιο πόνο

Το άγχος επιδεινώνει τον πόνο, έτσι μια τεχνική χαλάρωσης είναι πολύ χρήσιμη σε όλους τους τύπους του πόνου. Όταν ο ασθενής είναι αναστατωμένος με κάτι, ο πόνος του θα ανέβει αρκετά σημεία στην κλίμακα του πόνου

Οι τεχνικές χαλάρωσης είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας του πόνου. Βαθιές αναπνοές, διαλογισμός, καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, και ύπνωση επιτρέπουν το μυαλό να βοηθήσει το σώμα. Η τακτική εξάσκηση, βοηθά στη μείωση του στρες και στην προώθηση της χαλάρωσης, η οποία βοηθά στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου.

Ο βελονισμός. Mια παραδοσιακή κινέζικη τεχνική, έχει κερδίσει το σεβασμό στη Δυτική Ιατρική. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας αναγνωρίζει το βελονισμό ως ένα αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης του πόνου, ιδιαίτερα σε πονοκεφάλους και οσφυαλγίες και προτείνει ότι η τεχνική μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες καταστάσεις χρόνιου πόνου, όπως σε αρθρίτιδα, ινομυαλγία και σε μυϊκούς πόνους

Ο βελονισμός είναι εξαιρετικά χρήσιμος με τον πόνο και όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού καλύπτουν θεραπείες με βελονισμό.

 

Σύμφωνα με την AMERICAN ACADEMY OF PAIN MANAGEMENT, ο πόνος είναι μια σιωπηρή επιδημία στις Η.Π.Α.   50 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από χρόνιο πόνο λόγω νοσημάτων, δυσλειτουργιών και ατυχημάτων. Αν προσθέσουμε και 2 αγαπημένα συγγενικά πρόσωπα σε κάθε έναν από αυτούς, τότε 150 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν. Δηλαδή το 50 % του πληθυσμού των Η.Π.Α.25 ακόμη εκατομμύρια υποφέρουν από οξύ πόνο που προκλήθηκε μετά από χειρουργική επέμβαση ή ατύχημα. Περίπου 2/3 αυτών των ανθρώπων ζουν με πόνο πάνω από πέντε χρόνια.