Εποχική γρίπη


Εποχική γρίπη

Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων. Είναι μια κοινή αιτία της οξείας αναπνευστικής νόσου και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από συμπτώματα θορυβώδη που περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις, ξηρό βήχα και πόνο στο λαιμό. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο από το φθινόπωρο, με την περίοδο αιχμής για τη γρίπη να εκτείνεται από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο

 

Η μετάδοση της γρίπης γίνεται κυρίως μέσω του αέρα , δηλαδή διαμέσου των σταγονιδίων που εκπέμπει κάποιος με το βήχα ή το φτάρνισμα. Ακόμα μέσω των χεριών, με τα οποία αγγίζουμε μολυσμένες επιφάνειες με τον ιό της γρίπης και στη συνέχεια τα μάτια μας, τη μύτη ή το στόμα μας. Η ασθένεια από απλή γρίπη διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες στους περισσότερους ενήλικες. Ο βήχας και το αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες μετά από την ασθένεια

 

Ποια είναι τα συμπτώματα

α της γρίπης;

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν:

 

Πυρετό (συνήθως υψηλό)

Σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, αλλά και γύρω από τα μάτια

Γενικευμένη αδυναμία

Χλωμό δέρμα και κόκκινα, υγρά μάτια

Πονοκέφαλο

Ξηρό βήχα

Πονόλαιμο και υδαρή απαλλαγή από τη μύτη (συνάχι) ή ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)

Έμετο ή διάρροια, ιδιαίτερα στα παιδιά

 

Η γρίπη συχνά συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα το οποίο προκαλείται από διαφορετικούς ιούς σε σχέση με τη γρίπη.

Ειδικότερα η γρίπη χαρακτηρίζεται συνήθως από υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, έντονους μυϊκούς πόνους, εξάντληση και βήχα ενώ στο κοινό κρυολόγημα τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιο ήπια. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της γρίπης που τη διαφοροποιεί από το κοινό κρυολόγημα είναι το γεγονός ότι η γρίπη μπορεί να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ το κοινό κρυολόγημα σπάνια εμφανίζει επιπλοκές.

 

Τα μέτρα προφύλαξης που μπορούμε να πάρουμε είναι η αποφυγή επαφής με τους πάσχοντες, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη με χαρτομάντιλο του στόματος και της μύτης όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, η παραμονή στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι.

Έτσι εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα γρίπης και ανήκει σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό του.