Η άσκηση αντίδοτο στη γήρανση


Αν κάποιος θέλει να αντισταθεί στο σωματικό κόστος της γήρανσης, η τακτική άσκηση θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος σύμμαχός του, αναφέρουν ερευνητές.
Η Janet Lord, του University of Birmingham, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι αντίθετα με την υπόθεση ότι η γήρανση μας κάνει αυτομάτως πιο εύθραυστους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 84 άντρες και 41 γυναίκες ποδηλάτες, ηλικίας 55 έως 79 ετών. Οι άντρες έπρεπε να καταφέρουν να κάνουν ποδήλατο 100 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 6,5 ώρες, ενώ οι γυναίκες 60 χιλιόμετρα σε 5,5 ώρες.
Σε αντίθεση με ομάδα ελέγχου ενηλίκων που δεν ασκούνταν τακτικά, οι ποδηλάτες δεν είχαν απώλεια μυϊκής μάζας ή ισχύος ούτε αυξήσεις στο σωματικό λίπος ή στα επίπεδα χοληστερόλης και το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν το ίδιο εύρωστο με αυτό νεότερων ανθρώπων. Οι άντρες ποδηλάτες, επίσης είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με τους άντρες της ομάδας ελέγχου.
Τα ευρήματα σημαίνουν ότι έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι η ενθάρρυνση στους ανθρώπους να ασκούνται τακτικά, δια βίου, είναι προσιτή λύση στο πρόβλημα ότι ζούμε περισσότερο αλλά όχι πιο υγιείς, σημείωσαν ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Aging Cell.

πηγή univadis.gr