Πώς βοηθάει ο βελονισμός στην απώλεια βάρους;


 

Στη σύγχρονη κοινωνία το περιττό βάρος και η παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό παγκόσμιο  πρόβλημα που ταλαιπωρεί γυναίκες άνδρες και πολλά παιδιά. Η παχυσαρκία είναι πολυσύνθετη και πολυπαραγοντική νόσος, γι’ αυτό και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σωστά έτσι ώστε να μη βάζουμε σε κίνδυνο την υγειά μας με εξαντλητικές δίαιτες και άλλες ανορθόδοξες μεθόδους.

Το σκεπτικό για τη χρήση του ιατρικού βελονισμού για τον έλεγχο βάρους βασίζεται στην υπόθεση ότι το επιπλέον βάρος ενός ανθρώπου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα διαταραγμένης ροής ενέργειας προς και από το κέντρο ρύθμισης του εγκεφάλου, που ονομάζεται υποθάλαμος. Ο υποθάλαμος είναι υπεύθυνος για την ομαλή  λειτουργία που επιτρέπει στο σώμα να τρέχει σαν ένα εξαιρετικά συντονισμένο όργανο. Είναι το κέντρο  του οργανισμού οπού ρυθμίζονται όλες οι ορμόνες που συμβάλλουν στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, του καρδιακού ρυθμού, της δίψας και της πείνας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ικανότητα του βελονισμού να επηρεάζει τις ορμόνες της παχυσαρκίας. Έρευνες που μέτρησαν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού για τη θεραπεία απώλειας βάρους έχει  διαπιστωθεί ότι αυξάνει τη γκρελίνη  η “ορμόνη της πείνας ”  και μειώνει τη λεπτίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την αποθήκευση λίπους και το μεταβολισμό.

Ο ιατρικός  βελονισμός μπορεί να συμβάλει στον ελέγχου βάρους, περιορίζοντας την όρεξη, ενισχύοντας το μεταβολισμό, βελτιώνοντας την πέψη, ρυθμίζοντας τις ορμόνες που σχετίζονται με την παχυσαρκία .Ενισχύει επίσης τη λειτουργία του ήπατος, το όργανο που παράγει πολλά χημικά που είναι κρίσιμα για την πέψη, την επεξεργασία των θρεπτικών ουσιών και τη διάσπαση των λιπών.

Οι θεραπευτικές προτάσεις του ιατρικού βελονισμού για τη μείωση του βάρους χωρίζονται σε δυο είδη τον ωτοβελονισμό και τον σωματοβελονισμό , όπου μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή και συνδυαστικά για καλύτερα αποτελέσματα.

Στον  ωτοβελονισμό  τοποθετούνται στο εξωτερικό πτερύγιο του αυτιού μικρά βελονάκια(ειδικά κατασκευασμένα) με ημιδιάφανο λευκοπλάστ όπου τα συγκρατεί για 15 ημέρες περίπου. Επίσης η βελόνες κατά την τοποθέτηση τους αλλά και μετά δεν πονάνε ούτε ενοχλούν, ακόμα μπορούν να αφαιρεθούν οποιαδήποτε στιγμή από τον ασθενή. Αυτή είναι η διέγερση διαφορετικών σημείων στο αυτί μέσω των πολύ μικρών βελονών. Το εξωτερικό αυτί πιστεύεται ότι έχει μια τεράστια σύνδεση με ολόκληρο το σώμα, έτσι ώστε κάθε διέγερση εκεί επηρεάζει παντού.

Ο σωματοβελονισμός είναι το ποιο ολοκληρωμένο είδος θεραπείας για τη μείωση του βάρους, διότι σαν τεχνική είναι ποιο άμεση και διεισδυτική. Τοποθετούνται στο σώμα βελόνες αποστειρωμένες μιας χρήσης για 20-30 λεπτά. Ο σωματοβελονισμός συνδυάζεται με τον ηλεκτοβελονισμό, είναι πολύ ξεχωριστό αυτό που κάνει διότι μειώνει τα λιποκύτταρα, δηλαδή κάνει λιποδιάλυση σε βάθος, αφού διεγείρει το λιπώδη ιστό μέσω των βελονών και του ειδικού μηχανήματος ηλεκτοβελονισμού  που τοποθετεί ο γιατρός στον ασθενή , ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη διάσπαση του λίπους.

Όπως και με οποιαδήποτε στρατηγική απώλειας βάρους, μια μόνο αλλαγή στον τρόπο ζωής ή τη συμπεριφορά σας δεν είναι πιθανό να προσφέρει τα αποτελέσματα που θέλετε. Παρόλο που ο βελονισμός μπορεί να μεταβάλει αποτελεσματικά τα επίπεδα του μεταβολισμού και των ορμονών σας, θα πρέπει να συμπληρώσετε τη θεραπεία αυτή με τη σωστή διατροφή και την τακτική άσκηση. Μερικές συνεδρίες βελονισμού κάθε εβδομάδα δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε ό, τι θέλετε, ούτε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή να είστε σωματικά ενεργός τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Αποφεύγεται κάποια εξεζητημένη δίαιτα και προτιμάται ατομικό διαιτολόγιο, το οποίο διαμορφώνει ο ιατρός μαζί με τον θεραπευόμενο.

Αυτό που πρέπει αναφέρουμε και να τονίσουμε είναι ότι ο ιατρικός βελονισμός ρυθμίζει κάποιες ορμόνες και χημικές ουσίες που εκκρίνει ο εγκέφαλος και μας βοηθάει να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό αλλά και τη ποσότητα που καταναλώνουμε. Επίσης μας βοηθάει και στη ψυχολογική τόνωση, τη μείωση του άγχους-stress που μας προκαλεί η περίοδος της δίαιτας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη κουραζόμαστε εύκολα και να έχει διάρκεια η προσπάθεια μας.

Βιβλιογραφία

American Academy of Medical Acupuncure

The British MedicalAcupuncture Society (BMAS)